Figyelemfelhívás az internetbanki pénzforgalom biztonsága érdekében

Figyelemfelhívás az internetbanki pénzforgalom biztonsága érdekében - www.takarekinvest.hu

Az internetes banki műveletekkel kapcsolatos, fokozott óvatosságra és elővigyázatosságra szeretnénk felhívni a figyelmét.


Számítógépes bűnözők - Európában és most már hazánkban is - egy új módszerrel próbálják meg a banki ügyfelek számláit jogosulatlanul használni. A módszer szerint a számítógépes bűnözők a nem megfelelő védelemmel rendelkező ügyfelek számítógépe, tablet-e, PC-je vagy okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átveszik a teljes felügyeletet, miután az ügyfél interneten bejelentkezik az internetbankjába.


Ezt követően az adott bank logójával ellátott, adategyeztetésre hivatkozó, és az ügyfél türelmét kérő üzenetet jelenítenek meg a számítógép képernyőjén. Mialatt a felhasználó várakozik, a háttérben jogosulatlan pénzátutalásokat kezdeményeznek az ügyfél számlájának terhére. A visszaélések odafigyeléssel és az internetbanki műveletekre alkalmazott számítógépekre telepített megfelelő védelmével (jogtiszta és biztonsági szempontból folyamatosan frissített operációs rendszer, naprakész vírus és kémprogram védelmi megoldás használata, tűzfal használata, stb.) megakadályozhatóak!


Fontosnak tartjuk emlékeztetni arra, hogy az értékpapír kereskedési rendszereinknél alkalmazott azonosítási rend az egyes alkalmazások esetében eltérő. Amennyiben az alábbiaktól eltérő, szokatlan azonosítási renddel találkozik a belépés során kérjük, azonnal szüntesse meg az internetkapcsolatot és tájékoztassa számlavezető hitelintézetét!


Electra Internet Banking
Belépése esetén kizárólag azonosítóját és jelszavát kéri a rendszer. A megbízások beadásához a Bank egy hitelesítő kódot küld az Ön által megadott telefonszámra, amely megadása szükséges a megbízás érvényesítéséhez.


TakarékDirect
A kliens programon keresztüli és a WebTraderre, illetve a MobileTraderre történő közvetlen belépés esetén is kizárólag azonosítóját és jelszavát kéri a rendszer. A megbízások beadásához egyéb biztonsági kód megadása már nem szükséges.


Felhívjuk minden internetbanki szolgáltatást használó Ügyfelünk figyelmét arra, hogy amennyiben az internetbanki szolgáltatás használata során a szokásostól eltérő működést tapasztal (pl. adategyeztetésre történő felhívás jelenik meg, amely alatt a szolgáltatást nem tudja használni; az üzenetnek furcsa, nyelvtanilag hibás és magyartalan a szerkezete, a megszokottól eltérő képernyőelem, beviteli mező jelenik meg, a szokásostól eltérő pl. ismételt SMS kommunikációra történik kísérlet az adott tranzakció hitelesítés során), azonnal szakítsa meg az internetkapcsolatot az adott weboldallal és vegye fel a kapcsolatot számlavezető hitelintézetével!


Internetbanki műveletek előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy valóban hitelintézete weboldalán jár-e! Ezt az adott oldal tanúsítványának ellenőrzésével teheti meg. Ha böngészője tanúsítványhibát jelez, hagyja el az oldalt, és jelezze ezt számlavezető hitelintézetének! Fontos, hogy adategyeztetésre hivatkozó üzenetet nem jelenítünk meg honlapunkon, vagy internet banki rendszerünkben. Az ilyen kérés szinte bizonyosan megtévesztésre irányuló próbálkozás. Javasoljuk továbbá, hogy minden problémás esetben ellenőrizze, illetve szakemberrel ellenőriztesse számítógépét és gondoskodjon a megfelelő vírusvédelmi eszközök alkalmazásáról!


Kérjük, további hasznos információk érdekében olvassa el a Magyar Bankszövetség által kiadott közleményt is.


Kérjük, a felsorolt gyanús eseteket, és eddig nem tapasztalt üzeneteket fokozott gyanakvással kezelje internet banki tranzakciói során.