A takarékszövetkezetek 1989. április 18-án 1 035 millió Ft alaptőkével alapították a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt.-t (mai nevén Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.) azzal a céllal, hogy általa olyan szolgáltatásokat is nyújthassanak ügyfeleiknek, amelyekre kis méretüknél fogva jogszabályi vagy egyéb okok miatt nem lennének képesek. A takarékszövetkezetek a Bank küldetését egységes piaci fellépésük megteremtésében, versenypozíciójuk megerősítésében, valamint tevékenységi korlátaik feloldásában jelölték meg.


 

A takarékszövetkezetek együttműködésének rövid idő alatt kellett a töretlenül fejlődő európai szövetkezetek nyomába lépnie. Tevékenységük és működési területük liberalizálására néhány évvel a kétszintű bankrendszer létrejötte előtt került sor: akkor kaptak lehetőséget a betétgyűjtés mellett hitelezésre és fióknyitásra a városokban. A jogi értelemben és az üzletpolitika tekintetében is különálló takarékszövetkezetek a nyolcvanas évek végén együttműködést kötöttek.

 

Versenyképességük fokozása és tevékenységi körük bővítése érdekében 1989-ben megalapították saját bankjukat, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-t (TakarékBank). Piaci helyzetük stabilizálása és országos érdekeik összehangolása céljából 1990-ben létrehozták önálló érdekképviseleti szervüket, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget (OTSZ). A kilencvenes évek gazdasági környezete üzleti kapcsolataik szorosabbra fűzésére késztette a Takarékszövetkezeteket: 1993-ban megszületett a Takarékszövetkezeti Integráció. Ennek keretében 1994-ben felállították a stabilitást és a válsághelyzet megelőzését szolgáló biztonsági alapjukat, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapot (OTIVA).

 

Az Integráció megfelelő szervezeti keretet és lehetőséget teremtett a szektor csoportszintű együttműködésére, összehangolt fejlődésére, a vidéki lakosság, a vállalkozói és az intézményi ügyfelek teljes körű kiszolgálására. A takarékszövetkezetek több mint 1600 fiókot számláló hálózatuk révén (ami a magyarországi fiókhálózat 60%-át teszi ki) az ország szinte minden második településén jelen vannak. Ügyfeleiket egyre bővülő szolgáltatásokkal és termékekkel várják.

Kedves Ügyfelünk!

Üdvözöljük Önt megújult weboldalunkon.

Az új oldalt az Önök visszajelzéseit figyelembe véve és a könnyebb kezelhetőség érdekében fejlesztettük.

 

Kellemes böngészést kívánunk!

 

Részletek